Kemik Suyu: Nasıl Yapılır ? Ve tüketmeniz için 6 neden

09-12-2020 21:24
Kemik Suyu: Nasıl Yapılır ? Ve tüketmeniz için 6 neden

Kemik Suyu: Nasıl Yapılır ? Ve tüketmeniz için 6 neden

 

Kemik suyu, özellikle sağlıklı yaşamaya özen gösteren kişiler arasında son zamanlarda çok popüler hale geldi. Bunun nedeni, sağlığa birçok yararının olduğuna inanılmasıdır.

Kemik suyunun kendisi hakkında sınırlı araştırma olmasına rağmen, kemik suyu tüketmenin çok faydalı olabileceğini gösteren birçok kanıt var.

Bu makale kemik suyuna, nasıl hazırlanacağına ve potansiyel faydalarına daha yakından incelemektedir.

Kemik suyu nedir?

Kemik suyu, hayvan kemiklerinin ve bağ dokusunun kaynatılmasıyla yapılır.

Bu oldukça besleyici malzeme genellikle çorbalarda, soslarda ve et suyunda kullanılır. Ayrıca son zamanlarda bir sağlık içeceği olarak popülerlik kazanmıştır.

Kemik suyunun geçmişi, avcı-toplayıcıların kemikler, toynaklar ve parmak eklemleri gibi yenmeyen hayvan kısımlarını içebilecekleri bir et suyuna dönüştürdükleri tarih öncesi çağlara kadar uzanır.

Sığır eti, dana eti, hindi, kuzu eti, bizon, manda, geyik eti, tavuk veya balık gibi hemen hemen her hayvandan kemikler kullanarak kemik suyu yapabilirsiniz. Ayaklar, toynaklar, gagalar, taşlıklar veya yüzgeçler gibi ilik ve bağ dokuları da kullanılabilir.

Kemik suyu nasıl yapılır ?

Kemik suyu yapmak çok basittir. İnternette pek çok tarif var, ancak çoğu insan bir tarife bile gerek duymuyor. İhtiyacınız olan tek şey büyük bir kap, su, sirke ve kemiktir. İşte size verebileceğimiz kolay bir tarif:

Malzemeler:

·4 litre su

·2 yemek kaşığı (30 mL) elma sirkesi

·1-2 kg hayvan kemiği

·Lezzet için biber ve tuz

Nasıl yapılır ?

·Tüm malzemeleri büyük bir tencereye veya yavaş tencereye koyun.

·Kaynatın.

·Ateşi kısın ve 12-24 saat pişirin. Ne kadar uzun süre pişerse tadı o kadar güzel ve besleyici olur.

·Et suyunun soğumasına izin verin. Büyük bir kaba süzün ve katı parçaları atın.

 

 

En besleyici suyu yapmak için en iyisi çeşitli kemikler kullanmaktır - kemik iliği, sığır kuyruğu, parmak eklemleri ve ayaklar. Hatta aynı grupta kemikleri karıştırıp eşleştirebilirsiniz.

Sirke eklemek önemlidir, çünkü tüm değerli besinleri kemiklerden çıkarıp suya çekmeye yardımcı olur, bu da nihayetinde tüketeceğiniz şeydir. Tadı arttırmak için et suyuna sebze, ot veya baharat da ekleyebilirsiniz. Yaygın ilaveler arasında sarımsak, soğan, kereviz, havuç, maydanoz ve kekik bulunur. Bunlar, birinci adımda hemen eklenebilir.

Gördüğünüz gibi, kemik suyu yapmak inanılmaz derecede kolaydır. Aşağıdaki bölümlerde kemik suyunu denemek isteyebileceğiniz altı neden listelenmektedir.

 

1. Birçok vitamin ve mineral içerir

Genel olarak kemik suyu çok besleyicidir. Bununla birlikte, her biri çeşitli faydalar getireceğinden, besin içeriği kullandığınız malzemelere bağlıdır.

Hayvan kemikleri kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve diğer iz (eser) mineraller bakımından zengindir. Yani kemiklerinizi güçlendirmek için gereken mineralleri içerir. (1, 2).

Balık kemikleri ayrıca tiroid bezi fonksiyonu ve metabolizması için gerekli olan iyot içerir (3, 4).

Bağ dokusu size, eklem sağlığını desteklediği bilinen kıkırdakta bulunan doğal bileşikler olan glukozamin ve kondroitin sağlar. (5, 6).

İlik, A vitamini, K2 vitamini, çinko, demir, bor, manganez ve selenyum gibi minerallerin yanı sıra omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ihtiva eder (7, 8).

Tüm bu hayvan parçaları, pişirildiğinde jelatine dönüşen ve birkaç önemli amino asit üreten kolajen proteinini de içerir (9, 10).

Malzemeler kaynadıkça, faydalı bileşikler vücudunuzun kolayca emebileceği bir biçimde suya salınır. Çoğu insan beslenme düzeninde bu besinlerden yeterince alamaz, bu nedenle kemik suyu içmek vücut için gerekli olan gıdayı almanın iyi bir yoludur. Ne yazık ki, et suyunda bulunan her besin maddesinin tam miktarını bilmek imkansızdır çünkü her kemik çeşidi çok farklıdır.

 

 

2. Sindirim sistemine faydalı olabilir

Bilim adamları, genel sağlığın büyük ölçüde bağırsak yolunun sağlığına bağlı olduğunu keşfettiler. Kemik suyunun sadece sindirimi kolay değildir, aynı zamanda diğer yiyeceklerin sindirimine de yardımcı olabilir.

Kemik suyunda bulunan jelatin, doğal olarak sıvıları çeker ve tutar. Bu nedenle, uygun şekilde hazırlanmış et suyu buzdolabında pıhtılaşır (11). Jelatin ayrıca sindirim sisteminizdeki suya bağlanabilir ve bu da yiyeceklerin bağırsaklarınızda daha kolay hareket etmesine yardımcı olur. Ayrıca sıçanlarda sindirim sisteminin mukozal kaplamasını koruduğu ve iyileştirdiği gösterilmiştir. İnsanlarda da aynı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir, ancak etkinliğini göstermek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir (12, 13).

Jelatinde bulunan glutamin adı verilen bir amino asit, bağırsak duvarının işlevini korumaya yardımcı olur ve "sızdıran bağırsak" olarak bilinen bir durumu önlediği ve iyileştirdiği bilinmektedir (14). Birkaç kronik hastalıkla ilişkili olan sızdıran bağırsak hastalığı, bağırsaklarınız ve kan dolaşımı arasındaki bariyerin fonksiyonun bozulmasıdır. Vücudunuzun normalde izin vermediği maddeler kan dolaşımınıza sızarak enflamasyona ve başka sorunlara yol açar (15).

Tüm bu nedenlerden dolayı, kemik suyu içmek sızdıran bağırsak, irritabl bağırsak sendromu (IBS), ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) olan kişiler için faydalı olabilir.

 

3. İnflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilir

 

Glisin ve arginin de dahil olmak üzere kemik suyunda bulunan amino asitler, güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptir (16, 17). Özellikle arginin, kronik enflamasyonla mücadelede özellikle faydalı olabilir.

Bir hayvan çalışması, astımlı farelere oral arjinin uygulanmasının hava yolu inflamasyonunu azalttığını ve astım semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir (18 ).

Sıçanlarda yapılan bir başka çalışma, arginin ile takviye etmenin obezite hastalarında iltihapla mücadeleye yardımcı olabileceğini, ancak bu sonuçları desteklemek için insanlarda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini öne sürüyor (19).

Bir miktar enflamasyon gerekli olsa da, kronik iltihaplanma bir dizi ciddi hastalığa yol açabilir (20). Bunlar arasında kalp hastalığı, diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer hastalığı, artrit ve birçok kanser türü bulunur (20). Bu nedenle, bol miktarda anti-enflamatuar gıda yemek önemlidir.

 

4. Eklem sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir

 

Kolajen kemiklerde, tendonlarda ve bağlarda bulunan ana proteindir. Pişirme işlemi sırasında, kemiklerden ve bağ dokusundan gelen kolajen, jelatin adı verilen başka bir proteine parçalanır. Jelatin proteini, eklem sağlığını destekleyen önemli amino asitler içerir.

Vücudumuzun kendi bağ dokusunu oluşturmak için kullandığı prolin ve glisin içerir. Bağ dokusu, kasları kemiklere bağlayan tendonları ve kemikleri birbirine bağlayan ligamentleri de kapsamaktadır (21).

Kemik suyu ayrıca kıkırdakta bulunan doğal bileşikler olan glukozamin ve kondroitin içerir (22, 23). Birden fazla çalışma, glukozamin ve kondroitinin eklem ağrısını azaltmaya ve osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir (5, 6, 24, 25).

5. Zayıflamaya yardımcıdır

 

Kemik suyu tipik olarak çok düşük kalorilidir, ancak yine de açlığı giderebilir. Araştırmalar, düzenli olarak çorba içmenin tokluk hissini artırabileceğini ve vücut ağırlığı ve göbek yağının azalmasıyla ilişkili olabileceğini bulmuştur (26, 27, 28). Dahası, kemik suyu protein bakımından yüksektir ve bu da iştah kontrolünü iyileştirmeye, kilo kaybını artırmaya ve yağsız kas kütlesini korumaya yardımcı olabilir (29, 30).

Ayrıca, 53 erkekte yapılan bir araştırma, direnç eğitimi ile birleştirildiğinde, kolajenin kas kütlesini artırmaya ve vücut yağını azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya çıkardı (31).

 

6. Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir

 

Kemik suyunda bulunan glisin rahatlamanıza yardımcı olabilir. Birden fazla çalışma, glisinin uykuya yardımcı olduğunu bulmuştur (32, 33, 34).

Bir çalışma, yatmadan önce 3 gram glisin almanın, uyumakta zorluk çeken bireylerde uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını buldu (32). Yatmadan önce glisin almak katılımcıların:

daha hızlı uykuya dalmasını

daha derin bir uyku sürdürmesini

gece boyunca daha az uyanmasını sağladı.

Bu çalışma ayrıca, glisinin gündüz uyku halini azaltmaya, zihinsel işlevi ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Bu nedenle, kemik suyu içmenin de benzer faydaları olabilir.

 

Özetle

Kemik suyu, inanılmaz sağlık yararları olduğu bilinen birçok önemli besin içerir. Bununla birlikte, kemik suyu ile ilgili araştırmalar halen sürmektedir. Kesin olarak bilinen şey, kemik suyunun oldukça besleyici olduğudur ve diyetinize eklemenin bir dizi sağlık yararı sağlaması mümkündür.

 

Düzenleyen: Tarık Yaşa

 

Kaynakça:

** https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5533136/

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804294/

3)https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23308249.2017.1399104?journalCode=brfs21&

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6097075/

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4881293/

7) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169800/nutrients

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417664/

9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/

11) https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/gelatin

12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021736/

13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040816/

14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749689/

15) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31076401/

16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/

17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377861/

18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4454082/

19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899898/

20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

21) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28929384/

22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392795/

23) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27194526/

24) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25589511/

25) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24852756/

26) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23093339/

27) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24382211/

28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3787030/

29) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/

30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179508/

31) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/

32) https://link.springer.com/article/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x

33) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397399/

34) https://link.springer.com/article/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.