Tarçının Sağlığa Faydaları nelerdir?
Tarçın, Cinnamomum familyasına mensup bir baharattır. Karayipler, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da yetişir.
İnsanlar tarçını MÖ 2000'den beri kullanmaktadır.Buna dair yazılı kanıtlar antik Mısır'da bulunmuştur. Ortaçağda doktorlar öksürük, artrit ve boğaz ağrısı gibi durumları tedavi etmek için kullanmışlardır.
Bir baharat olarak, tarçın kabuğu şeklinde toz formunda veya bütün olarak mevcuttur. İnsanlar ayrıca tarçın esansiyel yağı ve takviyeleri de kullanabilirler.
Bazı çalışmalar, tarçındaki bileşiklerin antioksidan, antienflamatuar, antidiyabetik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ve diğer koşulların yanı sıra kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan korunma sağlayabileceklerini ileri sürmüştür.
Bu makalede, farklı tarçın türlerinin iddia edilen yararları incelenecektir.
Faydaları
Bilim adamları, tarçının bazı sağlık yararları hakkında kanıt bulmuşlardır. Bunlar:
Kan şekeri seviyelerini düzenlemek
2015 tarihli bir incelemeye göre[1], cassia tarçının kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini göstermiştir. İnceleme ayrıca, tip 2 diyabetli 60 kişinin 40 gün ile 4 ay arasında günde 6 grama kadar tarçın tükettikten sonra, daha düşük serum glikozu, trigliseritler, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve toplam kolesterolü olduğu kaydedilmiştir.
Alzheimer hastalığının önlenmesi
Bazı arştırmalar[2] tarçının Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdü. Araştırmacılara göre, tarçın kabuğunda bulunan CEppt adı verilen bir ekstrakt, semptomların gelişmesini engelleyebilecek özellikler içeriyor. Ekstraktı alan fareler, amiloid plaklar gibi Alzheimer'ların özelliklerinde bir azalma ve düşünme ve akıl yürütme yeteneklerinde iyileşme yaşadı. Daha fazla araştırma etkinliğini doğrularsa, bu ekstrakt - ancak tümüyle tarçın içerikli değil - Alzheimer için tedavi geliştirmede yararlı olabilir.
HIV'e karşı koruma
2000 yılında Hint tıbbi bitkilerinin özleri üzerine yapılan bir araştırma [3], tarçının HIV'e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu. Laboratuarda 69 ekstraktı test edildi. Cinnamomum cassia veya tarçın kabuğu, Cardiospermum helicacabum yani tarçın meyvesi, HIV aktivitesini azaltmada en etkili olanlar oldu.
2016 yılında yapılan bir laboratuvar çalışmasında[4], bilim adamları tarçından elde edilen bir ekstrenin anti-HIV aktivitesi gösterdiğini buldular.
Bu çalışmalar, tarçın içeren gıdaların HIV'i tedavi edebileceği veya önleyebileceği anlamına gelmez, ancak tarçın özleri bir gün HIV tedavisinin bir parçası olabilir.
Mantar enfeksiyonlarını iyileştirme
Tarçın yağı, bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilir. 2016 yılında yapılan bir laboratuvar çalışması[5], tarçın yağının kan dolaşımını etkileyen bir Candida tipine karşı etkili olduğunu buldu. Bunun, antimikrobiyal özelliklerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Daha fazla araştırma bu bulguları doğrularsa, tarçın yağı bu tür enfeksiyonların tedavisinde rol oynayabilir.
Multipl sklerozun (MS) önlenmesi
Uzmanlar tarçıyı multipl skleroza (MS) karşı aktivite açısından test ettiler. Bir çalışmada[6], araştırmacılar farelere tarçın tozu ve su karışımı verdi ve bazı testler yaptı. Tarçının beynin bölümleri de dahil olmak üzere merkezi sinir sistemi üzerinde anti-enflamatuar etkisi olabileceği ortaya çıktı. Çalışmalar ayrıca tarçının, bağışıklık tepkilerini düzenleyen regulatör T hücrelerini veya "Tregleri" koruyabileceğini öne sürdü.
MS hastaları, diğer insanlardan daha düşük Treg seviyelerine sahip olduğu görünüyor. Farelerde yapılan çalışmalarda[7], tarçın tedavisi Tregs'e özgü bazı proteinlerin kaybını önledi.
Bilim adamları ayrıca, MS'li farelerde tarçın tedavisinin miyelin seviyelerini düzelttiğini bulmuşlardır. MS, sinir hücreleri üzerindeki miyelin kaplaması hasar gördüğünde ortaya çıkan bir hastalıktır.
Yüksek yağlı yemeklerin etkilerini azaltmak
2011 yılında araştırmacılar[8], tarçın da dahil olmak üzere "antioksidan baharatlar” açısından zengin diyetlerin, vücudun yüksek yağlı yemek yemeye verdiği olumsuz yanıtı azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna vardı. Altı kişi 14 gr baharat karışımı içeren tabaklar tüketti. Kan testleri, antioksidan aktivitenin % 13 arttığını, insülin yanıtının % 21 düştüğünü ve trigliseritlerin % 31 azaldığını gösterdi.
Kronik yaraları tedavi etmek ve iyileştirmek
2015'teki araştırmalar[9], bilim adamlarının nane ve tarçından gelen antimikrobiyal bileşikleri, hem bakteriyel biyofilmleri öldürebilen hem de iyileşmeyi aktif olarak teşvik edebilecek mink kapsüllere paketlemenin bir yolunu bulduğunu söylüyor.Bu şekilde, nane ve tarçın enfekte yaraları tedavi etmek için bir ilacın parçası olabilir.
Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak
Tarçındaki çeşitli bileşikler kardiyovasküler sisteme fayda sağlayabilir.Örneğin Sinemaldehid'in,hayvanlar üzerine yapılan bir çalışmada[10] kan basıncını düşürdüğü tespit edildi.
2014 yılında yapılan bir çalışmada[11] ise, tarçın ve aerobik egzersiz ile uzun süreli tedavi gören sıçanların, kalp fonksiyonlarından daha iyi olmadığı görülmüştür.
Kanseri önleme
Bir makalede[12]Sinnamaldehidlerin antitümör ve antikanser özelliklerine sahip olabileceği belirtilmektedir. Çalışmada, bilim adamları tarçın ve kakule özü kullanarak fareleri tedavi ettiler. Testler, tedaviyi alan farelerin melanom hücrelerinde daha düşük seviyelerde oksidatif stres tespit edildi.
Diğer faydaları
Bazı insanlar, sindirim sorunlarını, diyabeti, iştah kaybını ve diğer durumları tedavi etmek için tarçın takviyeleri kullanır. Ayrıca bronşit tedavisinde geleneksel tıpta da kullanılır.
Düzenleyen: Tarık Yaşa
Kaynakça:
** https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069#benefits
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609100/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3030596/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11094851
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5082894/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028442/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568834/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568834/
[8] https://academic.oup.com/jn/article/141/8/1451/4630502
[9] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsnano.5b01696
[10] https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/642942/